I de seneste versioner af Paint Shop Pro, I hvert fald fra version 7, har funktionen Brush Strokes ligget i PSP.
Der er ikke mange der har været specielt imponeret af den, men den vinder ved nærmere bekendtskab.
At lave et maleri ud fra et foto, tager sin tid, hvis det skal falde rigtigt ud. Herunder forsøger jeg at forklare hvordan man kan gøre det.

Hvis du genkender billedet, er det det jeg har brugt til at vise farveskiftning med blendmode på.

Maleribillede
1) Åben det billede du vil "male" på. For at få et rigtigt udtryk, skal billedet være meget stort. Jeg har brugt et billede der er mere end 4000x2800 pixels. Det behøver ikke være så stort. Jeg henter mange af mine billeder på http://www.sxc.hu. De fleste billeder er gratis, og til fri afbenyttelse. Som regel er de meget store, så det er let at finde noget her. Du kan søge på de emner du ønsker. Jeg har søgt på "Norway" og dette billede var et af dem der dukkede op.
2) For at bløde lidt op på billedet, vælger du Ajust> Add/remove Noice> Median filter. Sæt den på omkring 9. Man skal stadig kunne se hvad det forestiller. Vær sikker på at du står i det øverste layer.

Median filter

3)Højreklik på baggrundslayeret og vælg dublicate. Du har nu to ens layers i din layerpalette.

Så skal vi igang med Brush Strokes. Vi starter med små "Penselstrøg". Gå i Effcts> Art Media Effects ( eller i de lavere versioner Artistic Effects) > Brushstrokes. Vælg de indstillinger der står herunder. Vær opmærksom på, at det tager noget tid for PSP at lægge penselstrøgene på, så der kan godt gå nogle minutter.

Brushstrokes

4) Gentag step 3. Denne gang skal dine brushstrokes være lidt større.

5) Og så gentager vi lige en gang til.

6) Billedet er nu totalt ukendeligt. Det skal vi have lavet om på.
Du skal beslutte hvilken del af billedet du vil fokusere på. I dette tilfælde har jeg valgt husene. De røde og det hvide.
Bliv stående i det øverste layer. Vælg dit Eraser tool (Viskelæderet). Gå op i værktøjslinien øverst, og vælg her hvordan "viskelæderet" skal se ud. Vælg en ikke for hård.

(Hvis du vil, og har tålmodighed nok, kan du lægge flere layers på. Det vil give en mere glidende overgang. Da mit billede er så stort, rækker min tålmodighed ikke).

Klik nu med viskelæderet rundt omkrig den del af billedet du vil fokusere på. Gå et stykke ud fra objektet. Meningen er, at objektet skal være det der er tydeligts på billedet. Derfor tager vi først en god del a det der ligger øverst.

7) Gentag på layeret nedenunder. Denne gang skal de ikke tages lige så langt ud mod kanten. Hvis du ser på din layerpalette, kan du se at der er "huller" i billederne.

Til sidst er det kun det nederste layer der er synligt, lige der hvor fokus skal være.

8) Lav et nyt image der har samme størrelse som dit billede. Klik file> new og sæt størrelsem du kan se størrelsen på dit billede neders i højre hjørne.
Når du har labvet det nye image, sætter du din farvepalette til en lys grå. Brug spanden (flood fill) til at fylde farven i det nye image.

9) Vælg nu Ajust> add/remove noice> add noice. Sæt indstillingerne som herunder. hvis dit billede er mindre end mit, skal du måske sætte det lidt lavere.

10) Derefter vælger du Effects> Texture Effects> Emboss. Nu får billedet mere struktur.
Dette grynede billede skal lægges over dit billede, for at give det noget struktur. Inden vi gør det, skal vi lige have det til at se lidt mere naturligt ud. Det gør vi ved at tage vores Push Brush. Sæt indstillingerne nogenlunde som herunder. Træk nogle klatter rundt.

11) Med det grå billede aktivt, trkker du Ctrl+C for at kopiere. Klik på dit billede, klik på det øverste layer, så det er det aktive. Ttryk Ctrl+L for at sætte ind som nyt layer.
Dobbeltklik på det grå layer og i dialogboksen der kommer frem, vælger du blendmode> Overlay.

Det var det. Som jeg sgde, kan man sagtens lave det endu finere, men det vil tage alt for lang tid i en tutorial som denne, og jeg tror budskabet er ude allilgevel. ;0)